zoeken

Het virus

Wat is Noro?

Het Noro-virus behoort tot de Caliciviridae virussen en is een belangrijke verwekker van diarree. Naar schating wordt wereldwijd 50% van alle acute verschijnselen van gastro-enteritis (buikgriep) door deze Noro-virussen worden veroorzaakt. De klachten bestaan uit meerdere malen (water-)dunne diarree met of zonder (projectiel-)braken. Eenmalige diarree of braken of meerdere malen brijige diarree behoren niet tot de typische Noro-klachten.

Het Noro-virus komt vooral in de winter voor en is ontzettend besmettelijk. Ongeveer 45% van de personen die in contact komt met het virus wordt ook daadwerkelijk ziek. Van een kleine hoeveelheid virus kun je al ziek worden. Bij een Noro-infectie heb je last van waterdunne diarree en/of onverwacht braken. Zowel in de feces als in het braaksel bevinden zich grote hoeveelheden virus. Ook dit verhoogt de enorme besmettelijkheid. De incubatietijd is 24-72 uur. Besmetting vindt voornamelijk plaats door direct contact en met name via de handen. Ook kun je de besmetting oplopen door bijvoorbeeld esmette toiletten, linnengoed.. Als je een Noro-infectie hebt gehad, ben je zeker tot 72 uur na de besmetting nog besmettelijk. In de feces bevindt zich dan nog veel virus.

Noro wordt in eerste instantie vastgesteld op grond van bovengenoemde verschijnselen. Soms kan aanvullend laboratoriumonderzoek nodig zijn. Als je Noro hebt gehad, dan ben je voor 2 maanden beschermd voor hetzelfde type Noro.