zoeken

Preventie

Preventie

Als specialist in decontaminering van micro-organismen denkt Hago Zorg mee over preventieve maatregelen op het gebied van hygiëne en schoonmaak. Bij besmetting helpen we deze stapsgewijs onder controle te krijgen. Van de lokalisering van de besmetting tot de oplevering van bacterievrije ruimten. Met elke stap vergroten we de controle. Alleen de toepassing van de juiste middelen in combinatie met de juiste volgorde van schoonmaken en desinfecteren leidt tot succes.

Onze medewerkers zijn speciaal opgeleid voor het uitvoeren van een ontsmetting, volgen de WIP-richtlijnen op de voet en werken nauw samen met de facilitaire dienst, hygiënisten en technici van de zorgorganisatie. Voor technisch advies of gespecialiseerde hulp bij epidemische verheffing kunnen we onze zusterorganisatie Alpheios en/of Fortron inschakelen. 

Wij helpen u de verspreidingsrisico’s in kaart te brengen met een MRSA-scan. Op basis van het gebouw, de schoonmaakprocedures en de logistiek stellen we protocollen op die bijdragen aan de preventie van uitbraken. Ook kunnen wij uw medewerkers  informeren en trainen om volgens de decontaminatie-, reinigings- en desinfectieprotocollen te werken.

De MRSA-bacterie verspreidt zich gemakkelijk en snel via stof. Dagelijkse en structurele reductie van stof in het ziekenhuis levert een belangrijke bijdrage in het elimineren van risicofactoren. Hago Zorg kan helpen bij het opstellen van een doordacht schoonmaakprogramma-draaiboek.- Naast stof vormen luchtkanalen een ideaal transportmiddel voor de MRSA-bacterie. Het beheersen van de luchtstroom is dan ook van groot belang bij het voorkomen van MRSA-besmetting. Hago Zorg heeft de expertise in huis om te adviseren over luchtstroombeheersing en hoe te handelen in geval van besmetting.

In de ontwerpfase van een ziekenhuis kan al rekening worden gehouden met preventieve maatregelen tegen MRSA. Door bijvoorbeeld de inbouw van sluizen, zijn besmette ruimtes makkelijker te isoleren. En door bijvoorbeeld niet te kiezen voor een systeemplafond, maar voor een glad afwasbaar plafond is een ruimte snel en efficiënt te desinfecteren en blijft besmetting tot een minimum beperkt. Wanneer bij de bouw van bijvoorbeeld een high-care ruimte een aantal schoonmaak- en disciplinaire stappen wordt ingelast, zal bij gebruik van de ruimte veel minder stof ontstaan en is er dus minder kans op MRSA-besmetting.